Naan: Indický chléb, který si zamilujete. Stačí pár surovin a horká pánev!

Recepty | 27. 6. 2025 | Eva Svobodová
Voňavý, měkký a lehce nafouklý – takový je naan, tradiční indický chléb, který si skvěle rozumí s kari i jako rychlá svačina. Překvapí vás, jak snadno si ho připravíte doma.
Co se v článku dozvím?
-
Co je to naan a proč je tak oblíbený
-
Jaké suroviny potřebujete na domácí naan
-
Podrobný recept krok za krokem
-
Tipy na servírování a ochucení naan chleba
Co je naan a proč ho miluje celý svět?
Naan je tradiční indický plochý chléb, který se peče v hliněné peci zvané tandoor, ale skvěle se dá připravit i na obyčejné pánvi. Je měkký, vláčný, a díky jogurtu v těstě má lehce nakyslou chuť a nadýchanou strukturu. Nejčastěji se podává jako příloha ke kari, čočkovým pokrmům nebo jako samostatné jídlo – třeba s česnekem, máslem nebo sýrem.
Naan si v posledních letech získal oblibu i v Evropě – nejen v indických restauracích, ale i v domácnostech, kde ho lidé připravují jako chutnou a rychlou alternativu k běžnému pečivu.
Co potřebujete na domácí naan? Překvapí vás, jak málo toho je
Suroviny na naan najdete běžně ve spíži – nepotřebujete žádné exotické ingredience:
-
300 g hladké mouky
-
½ sáčku sušeného droždí (nebo 10 g čerstvého)
-
1 lžička cukru
-
1 lžička soli
-
150 g bílého jogurtu (ideálně plnotučného)
-
2 lžíce oleje
-
cca 100 ml teplé vody
Volitelné ingredience pro dochucení: rozpuštěné máslo, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr nebo sýr.
Recept: Domácí naan krok za krokem
-
Příprava těsta
Do mísy nasypte mouku, droždí, cukr a sůl. Přidejte jogurt, olej a postupně i teplou vodu. Vypracujte měkké, elastické těsto, které nelepí. -
Kynutí
Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě, dokud zdvojnásobí objem. -
Tvarování
Těsto rozdělte na 6 menších bochánků, každý vyválejte na oválný plát (cca 0,5 cm silný). Můžete lehce potřít vodou z jedné strany – lépe se pak nafoukne. -
Smažení/pečení
Rozpalte pánev (ideálně litinovou) bez tuku. Naan vkládejte mokrou stranou dolů a opékejte cca 1–2 minuty z každé strany, dokud se neobjeví hnědé puchýře. Můžete obrátit i vícekrát, ale pozor na vysušení. -
Dochucení
Hned po sundání z pánve naan potřete rozpuštěným máslem, česnekem nebo posypte bylinkami.
S čím podávat naan a jak ho ještě vylepšit
Skvělý je hned po upečení, kdy je ještě teplý a měkký. Podávejte ho jako přílohu k:
-
kuřecímu nebo čočkovému kari
-
cizrnové omáčce (chana masala)
-
grilovanému masu s jogurtovým dipem
Chcete ho povýšit na hlavní chod? Připravte variantu cheese naan – před opékáním zabalte dovnitř strouhaný sýr. Nebo přidejte do těsta sezam, kmín či koriandr.
Naan vydrží měkký i další den, jen ho zabalte do utěrky nebo fólie. Rychle se ohřeje na suché pánvi nebo v mikrovlnce.
Domácí naan je důkazem, že i exotická kuchyně může být jednoduchá a přístupná. Navíc – oproti kupovaným variantám víte přesně, co jíte, a můžete si ho přizpůsobit podle vlastní chuti.
Zdroje: iletaky.cz, kucharkaprodceru.cz