Naan: Indický chléb, který si zamilujete. Stačí pár surovin a horká pánev!

Naan: Indický chléb, který si zamilujete. Stačí pár surovin a horká pánev!

Recepty | 27. 6. 2025 | Eva Svobodová

Voňavý, měkký a lehce nafouklý – takový je naan, tradiční indický chléb, který si skvěle rozumí s kari i jako rychlá svačina. Překvapí vás, jak snadno si ho připravíte doma.


Co se v článku dozvím?

  • Co je to naan a proč je tak oblíbený

  • Jaké suroviny potřebujete na domácí naan

  • Podrobný recept krok za krokem

  • Tipy na servírování a ochucení naan chleba


Co je naan a proč ho miluje celý svět?

 

Naan je tradiční indický plochý chléb, který se peče v hliněné peci zvané tandoor, ale skvěle se dá připravit i na obyčejné pánvi. Je měkký, vláčný, a díky jogurtu v těstě má lehce nakyslou chuť a nadýchanou strukturu. Nejčastěji se podává jako příloha ke kari, čočkovým pokrmům nebo jako samostatné jídlo – třeba s česnekem, máslem nebo sýrem.

Naan si v posledních letech získal oblibu i v Evropě – nejen v indických restauracích, ale i v domácnostech, kde ho lidé připravují jako chutnou a rychlou alternativu k běžnému pečivu.


Co potřebujete na domácí naan? Překvapí vás, jak málo toho je

 

Suroviny na naan najdete běžně ve spíži – nepotřebujete žádné exotické ingredience:

  • 300 g hladké mouky

  • ½ sáčku sušeného droždí (nebo 10 g čerstvého)

  • 1 lžička cukru

  • 1 lžička soli

  • 150 g bílého jogurtu (ideálně plnotučného)

  • 2 lžíce oleje

  • cca 100 ml teplé vody

Volitelné ingredience pro dochucení: rozpuštěné máslo, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr nebo sýr.


Recept: Domácí naan krok za krokem

 

  1. Příprava těsta
    Do mísy nasypte mouku, droždí, cukr a sůl. Přidejte jogurt, olej a postupně i teplou vodu. Vypracujte měkké, elastické těsto, které nelepí.

  2. Kynutí
    Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě, dokud zdvojnásobí objem.

  3. Tvarování
    Těsto rozdělte na 6 menších bochánků, každý vyválejte na oválný plát (cca 0,5 cm silný). Můžete lehce potřít vodou z jedné strany – lépe se pak nafoukne.

  4. Smažení/pečení
    Rozpalte pánev (ideálně litinovou) bez tuku. Naan vkládejte mokrou stranou dolů a opékejte cca 1–2 minuty z každé strany, dokud se neobjeví hnědé puchýře. Můžete obrátit i vícekrát, ale pozor na vysušení.

  5. Dochucení
    Hned po sundání z pánve naan potřete rozpuštěným máslem, česnekem nebo posypte bylinkami.


S čím podávat naan a jak ho ještě vylepšit

 

Skvělý je hned po upečení, kdy je ještě teplý a měkký. Podávejte ho jako přílohu k:

  • kuřecímu nebo čočkovému kari

  • cizrnové omáčce (chana masala)

  • grilovanému masu s jogurtovým dipem

Chcete ho povýšit na hlavní chod? Připravte variantu cheese naan – před opékáním zabalte dovnitř strouhaný sýr. Nebo přidejte do těsta sezam, kmín či koriandr.

Naan vydrží měkký i další den, jen ho zabalte do utěrky nebo fólie. Rychle se ohřeje na suché pánvi nebo v mikrovlnce.

 

Domácí naan je důkazem, že i exotická kuchyně může být jednoduchá a přístupná. Navíc – oproti kupovaným variantám víte přesně, co jíte, a můžete si ho přizpůsobit podle vlastní chuti. 

Zdroje: iletaky.cz, kucharkaprodceru.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody