Rybízový cheesecake: letní dezert s ovocem přímo v krémové náplni

Rybízový cheesecake: letní dezert s ovocem přímo v krémové náplni

Recepty | 17. 7. 2025 | Marie Procházková

Lahodný rybízový cheesecake se smetanovým základem, ve kterém se ukrývají drobné kuličky rybízu, a se svěží vrstvou rybízového přelivu navrch. Ideální letní dezert, který si zamilujete díky své krémovosti a ovocné svěžesti.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit krustu a smetanový základ na cheesecake?
  • Jak vytvořit rybízový přeliv, aby byl lesklý a chutný?
  • Jak upéct a vychladit cheesecake, aby nepraskl?
  • Jak cheesecake servírovat a skladovat?

 

Proč je rybíz skvělou volbou pro cheesecake?

 

Rybíz dodá dezertu nejen svěží kyselkavý tón, ale i krásnou barvu. Když navíc pár kuliček zamícháte přímo do krémové náplně, při krájení vás potěší jemné červené puntíky a chuť bude ještě ovocnější. Takový domácí cheesecake se stane hvězdou každé letní oslavy.

 

Recept na rybízový cheesecake

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience na krustu:

  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla

 

Na krémový základ:

  • 600 g krémového sýra (např. mascarpone nebo Philadelphia)
  • 200 g cukru krupice
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce (velká)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 ml rybízové šťávy (pro barvu a chuť)
  • 100 g čerstvého rybízu (lehce obaleného v mouce, aby neklesl ke dnu)

 

Na rybízový přeliv:

  • 300 g čerstvého nebo mraženého červeného rybízu
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 2 lžících vody

 

Postup:

  1. Příprava krusty:
    Rozmixujte sušenky najemno a promíchejte je s rozpuštěným máslem. Směs natlačte do formy o průměru 24 cm. Dno i okraje pevně upěchujte a pečte 10 minut na 170 °C.
  2. Krémový základ s rybízem:
    Krémový sýr prošlehejte s cukrem dohladka. Přidejte vejce jedno po druhém, pak smetanu, mouku, vanilku a rybízovou šťávu. Na závěr jemně vmíchejte obalený rybíz. Krém nalijte na krustu.
  3. Pečení:
    Pečte při 160 °C asi 50–60 minut. Střed by měl zůstat lehce pružný. Po upečení nechte dort vychladnout v pootevřené troubě, aby nepraskl.
  4. Rybízový přeliv:
    Rybíz, cukr a citronovou šťávu krátce povařte, poté přidejte škrobovou směs a míchejte do zhoustnutí. Přeliv nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  5. Finální úprava:
    Studený cheesecake potřete rybízovým přelivem a dejte vychladit alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc.

 

Tipy pro dokonalý cheesecake

 

  • Přidejte do základu trošku rybízové šťávy pro jemně růžový odstín a výraznější chuť.
  • Rybíz lehce obalte v mouce – kuličky zůstanou rozptýlené po celé náplni.
  • Pečte pomalu a klidně použijte vodní lázeň, aby povrch nepraskl.
  • Můžete použít i mražený rybíz, jen ho předem lehce osušte.

 

Jak cheesecake skladovat a servírovat?

 

  • V lednici vydrží 4 dny, ideálně zakrytý, aby nenasál jiné vůně.
  • Lze ho zamrazit bez přelivu až na 2 měsíce.
  • Podávejte vychlazený a ozdobte čerstvými kuličkami rybízu nebo lístky máty.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody