Jak upéct dokonalého beránka bez prasklin? Tohle je trik zkušených pekařek

Jak upéct dokonalého beránka bez prasklin? Tohle je trik zkušených pekařek

Recepty | 16. 4. 2025 | Lucie Horáková

Velikonoční beránek je symbolem svátků jara, ale při pečení často potrápí – praskne, zůstane syrový uprostřed nebo se nepovede vyklopit. Pokud se i vám stává, že beránek nevypadá podle představ, vyzkoušejte jednoduchý trik, který zaručí krásný tvar, jemnou strukturu a žádné praskliny.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Proč beránek při pečení praská?
  • Jakou formu použít a čím ji vymazat?
  • Jak připravit těsto, aby bylo nadýchané, ale nerozpadlo se?
  • Jak správně péct, aby nepraskl?
  • Jak beránka krásně vyklopit a ozdobit?

 

Proč velikonoční beránek praská?

 

Nejčastější důvod, proč beránek praskne během pečení, je nerovnoměrné těsto, příliš vysoká teplota nebo špatně připravená forma. Pokud se povrch příliš rychle zapeče, vnitřek ještě není hotový – a tlak způsobí prasknutí.

 

Stejně tak může být problém i v tom, že je těsto příliš husté nebo přešlehané, případně že forma nebyla správně vymazaná a vysypaná.

 

Trik proti prasklinám: Starý fígl, který funguje

 

Zkušené pekařky doporučují jednoduchý trik – vyrovnání povrchu těsta těsně před pečením.

 

Jak na to?

  1. Těsto nalijte do formy a lehce s ní klepněte o stůl, aby se rovnoměrně usadilo.
  2. Poté vezměte lžíci nebo stěrku a horní část těsta trochu „vydlabáte“ – vytvoříte tím prohlubeň.
  3. Právě v tomto místě se těsto během pečení zvedne – ale nezpůsobí prasklinu na zádech beránka.

 

Forma na beránka: Čím ji vymazat a jak ji připravit?

 

Použití správné formy je naprostý základ. Ideální je klasická litinová nebo keramická forma s víkem. Vyhněte se tenkým plechovým variantám, které nepečou rovnoměrně.

 

Jak připravit formu:

  • Vymažte důkladně máslem nebo sádlem (nezapomeňte na uši a čumák).
  • Vysypte hrubou moukou nebo strouhankou, případně kokosem pro chuť.
  • Pokud si nejste jistí, vyložte formu pečicím papírem na rizikových místech.

 

Recept na vláčného beránka bez prasklin

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra nebo vanilka

 

Postup:

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
  2. Přidejte olej, mléko a promíchejte.
  3. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva a ochucení.
  4. Nalijte do připravené formy, upravte povrch dle triku výše.
  5. Pečte na 160 °C cca 45–50 minut. Nechte mírně vychladnout ve formě a až poté vyklopte.

 

Jak beránka vyklopit a dozdobit?

 

Po upečení nechte beránka chvilku odpočívat ve formě, ideálně přikrytého utěrkou. Teprve poté formu otevřete – pomalu a opatrně.

 

Tipy na ozdobení:

  • Poprašte cukrem přes šablonu ve tvaru kříže.
  • Přidejte mašli a lískový oříšek místo čumáku.
  • Použijte rozpuštěnou čokoládu pro efektní lesklý povrch.

 

Beránek bez prasklin není jen otázka štěstí. Se správným trikem, vhodnou formou a vyváženým těstem zvládne krásného a chutného beránka upéct opravdu každý. Stačí si jen pohlídat pár detailů – a velikonoční stůl bude mít dokonalou ozdobu.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody