Tvarohový velikonoční beránek: Recept, který zvládne každý a chutná skvěle

Tvarohový velikonoční beránek: Recept, který zvládne každý a chutná skvěle

Recepty | 17. 4. 2025 | Eva Svobodová

Voňavý, jemný a vláčný, přesně takový by měl být velikonoční beránek, který potěší nejen oko, ale i chuťové buňky. Pokud dáváte přednost vláčné variantě s tvarohem, tenhle recept si zamilujete. Připravíte ho snadno a výsledek nikdy nezklame.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit tvarohového beránka krok za krokem?
  • Jaké suroviny budete potřebovat?
  • Co udělat, aby byl beránek krásně vláčný a nerozpadal se?
  • Tipy, jak recept obměnit nebo ozvláštnit.

 

Tvarohový beránek: Oblíbená klasika trochu jinak

 

Tradiční velikonoční beránek je symbolem jara a Velikonoc. Pokud ale hledáte něco jemnějšího a šťavnatějšího než piškot, zkuste tvarohovou variantu. Těsto je díky tvarohu krásně vláčné, vydrží měkké i několik dní a nevyžaduje žádné složité cukrářské triky.

 

Recept na tvarohového beránka

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

  • 250 g měkkého tvarohu (nejlépe v kostce, ne ve vaničce)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Formu na beránka důkladně vymažte a vysypte moukou.
  2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
  3. Přidejte tvaroh, olej a citronovou kůru. Dobře promíchejte.
  4. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
  5. Suché suroviny postupně vmíchejte do tvarohové směsi.
  6. Hotové těsto nalijte do formy a pečte přibližně 45–50 minut. Špejlí ověřte, zda je beránek propečený.
  7. Nechte chvíli chladnout ve formě, poté opatrně vyklopte. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

 

Tipy na vylepšení receptu

 

  • Pro jemnější chuť můžete část oleje nahradit zakysanou smetanou.
  • Do těsta se skvěle hodí i hrst rozinek nebo kandované ovoce.
  • Pokud chcete čokoládovou variantu, přidejte do těsta 1–2 lžíce kakaa a uberte trochu mouky.
  • Chcete-li beránka ozvláštnit, přelijte ho citronovou nebo čokoládovou polevou.

 

Když spojíte jednoduchost s poctivými surovinami, úspěch je zaručen

 

Tvarohový beránek je skvělou volbou pro všechny, kdo mají rádi vláčné, jemné těsto a tradiční chutě. Recept se hodí i pro začátečníky a jeho výhodou je, že se dá snadno přizpůsobit podle chuti i obsahu spíže. Ať už ho budete péct pro návštěvu, rodinu nebo jen tak pro radost, rozhodně nezklame.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody